950 ANYS DE LA CONSAGRACIÓ DE SANT MIQUEL DE FLUVIÀ

El pròxim dissabte 18 de juny, comencen les visites medievals de l’Empordà al monestir de Sant Miquel de Fluvià.

Torre-campanar de Sant Miquel de Fluvià

El monestir de Sant Miquel de Fluvià és d’estil romànic i data del segle XI. Aquest lloc s’esmenta en una butlla papal de Sergi IV de l’any 1011 com una propietat de Sant Miquel de Cuixà i on hi figura també una església. L’any 1045 es va beneir de manera molt solemne el lloc on s’havia d’aixecar el monestir benedictí de Sant Miquel, acte en el que hi van participar d’una manera o altra personalitats de l’època, com el bisbe i abat de Cuixà, Oliba, l’arquebisbe de Narbona, el bisbe de Girona i els comtes Ponç d’Empúries i Gausfred de Rosselló.

L’església monàstica es va consagrar l’any 1066, data que es confirma també la seva dependència de Cuixà. El monestir va resultar afavorit per les donacions dels comtes d’Empúries i també del comtat de Barcelona (segles XI i XII) també fou beneficiari de diverses donacions dels senyors d’Oltrera (Rosselló). Sant Miquel de Fluvià posseïa l’església de Santa Coloma de Mantella, on s’hi va instal·lar una comunitat de monges benedictines (segle XIV).

Una església fortificada

La fisonomia del conjunt ha canviat a causa de la fortificació que es va afegir a l’edifici original, potser de l’època de la guerra Civil Catalana (1462-1472). La portada també és obra posterior, duu la data de 1532, època en que es van fer altres reformes a l’edifici, notablement a la façana i el cor. Cal esmentar també la seva torre-campanar llombard, de 28 metres d’alçada, també fortificat. Al sud de l’església es trobava el claustre, excavat l’any 2012. També es conserven altres dependències d’època molt posterior a l’església, que després es van transformar en habitatges.

Portalada d’entrada a l’església de Sant Miquel de Fluvià

Aquest monestir fou annexionat a Sant Pere de Galligants, fet del que es té constància, al menys, des del 1613. Va mantenir la seva activitat monàstica fins l’exclaustració de 1835. Ara és l’església parroquial de la població del mateix nom que s’estén al seu voltant. Es conserva l’església de planta basilical amb un curt transsepte i amb una capçalera amb tres absis, la mateixa que es va consagrar el 1066. A l’interior es conserva una bona sèrie de capitells amb funcions arquitectòniques, a més d’altres que podrien procedir del claustre desaparegut. En un altar lateral es conserva una imatge gòtica de la Mare de Déu.

Font: BADIA I HOMS, Joan; RAMOS, Maria-Lluïsa (1990). Catalunya romànica. Vol. IX. L’Empordà II. Barcelona: Enciclopèdia Catalana.

www.monestirs.cat

Visites guiades per l’any 2016

Les visites d’enguany s’emmarquen en els actes de celebració dels 950 anys de la consagració de l’església de Sant Miquel de Fluvià. Les visites tenen una durada d’una hora i mitja i cal reservar al telèfon 972 568070 o bé a l’adreça electrònica monestir@santmiquelfluvia.cat.

La sortida guiada del dissabte 18 de juny és la primera del calendari de visites guiades als espais medievals de l’Empordà, que han editat els consells comarcals del Baix i l’Alt Empordà amb el suport de la Comissió Turística del Baix Empordà i d’Empordà Turisme.

Aquest calendari inclou un total de 44 propostes que s’oferiran fins el proper mes d’octubre d’aquest 2016. El seu objectiu és donar a conèixer aquests espais incentivant la seva visita amb propostes guiades, algunes de les quals com la primera són gratuïtes i n’hi ha d’altres que tenen un preu de 3 € com a màxim.

Font: Empordà turisme

Deixa un comentari