1a FIRA DE LES HERBES REMEIERES A LES PRESES

Quan parlem d’herbes i remeis naturals de seguida ens ve al cap la imatge de la trementinaira, un ofici exclusiu de les dones de la vall del riu La Vansa i sobretot del poble de Tuixent (Alt Urgell). Però arreu del Principat hi havia un bon coneixement de les herbes remeieres locals per utilitzar-les per cuinar i per a guarir. I la Garrotxa o n’era l’exepció.

Sin títuloAquest pròxim cap de setmana tenim la oportunitat de viure-ho al poble de Les Preses (la Garrotxa) on s’hi celebrarà la 1a Fira de les herbes remeieres.

Més informació dels actes: Programa Fira de les herbes remeieres

La llarga tradició de les herbes remeieres a Catalunya

Se sap que les trementinaires viatjaven a peu per tot Catalunya tot venent les seves herbes i ungüents com la trementina, el seu preparat més famós del qual agafen el nom. Eren dones de famílies pobles que es treien un sou més per ajudar a l’economia familiar.

“Anant pel món”

Les Trementinaires es dedicaven a “anar pel món” com elles mateixes deien. Viatjaven per Catalunya seguint itineraris prefixats per vendre la trementina, herbes remeieres o altres productes com el te de roca, bolets secs, oli d’avet i oli de ginebró.

trementinaires22

Trementinaires de principis del segle XX

Viatjaven amb farcells de roba amb llaunes penjades on hi portaven els olis, una falç per tallar les herbes que trobanen a cada zona i una balança romana per pesar. Teneien rutes fixes que incloïen les comarques dels Pallars, la Cerdanya l’Urgell, Anoia… arribant fins a Barcelona al sud i a l’est arribaven fins a la Garrotxa i als Empordans. A vegades varen arribar fins i tot al sud de França, a la Val d’Aran, Aragó i Tarragona.

Al seu pas per la Garrotxa, recollien herbes per vendre a altres zones i de ben segur que compartien coneixaments amb els garrotxins de l’època mentre compraven i venien. així eixamplaven la saviesa popular sobre el poder curatiu de les plantes garrotxines i d’arreu.

 

 

Deixa un comentari